Site icon Lastik Hava Basıncı

BYD’nin Brezilya Fabrikasında Kölelik Koşulları İddialarıyla İnşaat Durduruldu

BYD’nin Brezilya Fabrikasında ‘Kölelik’ Koşulları İddiaları Üzerine İnşaat Durduruldu

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Bahia eyaletinde inşa etmekte olduğu ilk fabrikasının inşaatının durdurulmasına neden olan ciddi iddialarla karşı karşıya kaldı. Fabrikada çalışan 160’tan fazla işçinin, insanlık dışı koşullarda çalıştığı ve kölelik şartlarına maruz kaldığı bildirildi. İddialara göre, BYD, işçilerin maaşlarını ödemekten kaçınmış ve pasaportlarını ellerinden alarak özgürlüklerini kısıtlamıştır.

İşçilerin Yaşam Koşulları ‘İnsanlık Dışı’ Olarak Tanımlandı

Brezilya Kamu Çalışma Savcılığı (MPT), işçilerin son derece kötü şartlar altında çalıştırıldığını ve inşaat firması tarafından maaşlarının ödenmediğini duyurdu. İşçiler, Camaçari şehrindeki dört farklı tesiste yaşamaya zorlanırken, bu tesislerden birinde yataksız yataklarda uyumak zorunda kaldıkları bildirildi. Ayrıca, her bir banyonun 31 kişi tarafından paylaşıldığı ve bu durumun işçilerin sabah çok erken saatlerde kalkmalarına neden olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BYD, inşaat firması Jinjiang Construction Brazil ile olan ilişkilerini sonlandırdığını ve mağdur olan işçilerin otellere yerleştirildiğini belirtti. Şirket, taşeron işçilerin yaşam ve çalışma koşullarını gözden geçirdiklerini ve iyileştirme taleplerini birçok kez ilettiklerini vurguladı. BYD’nin açıklamasında, “Brezilya yasalarına tam uyum sağlama taahhüdümüz devam ediyor.” ifadesine yer verildi.

Google, Apple ile Yolları Ayıracak mı?

Bir süredir yasal süreçlerle başı belada olan Google, mahkemeye önemli bir talep iletti. İşte bu süreçle ilgili bilmeniz gerekenler…

Normal şartlar altında, fabrikanın Mart 2025’te faaliyete geçmesi planlanıyordu ve bu tesis, BYD’nin Asya dışındaki ilk elektrikli araç fabrikası olacaktı. Şirket, 2015 yılında Sao Paulo’da elektrikli otobüs şasisi üretimine başlamış ve Brezilya’yı en büyük yurtdışı pazarı olarak görmüştü. Geçtiğimiz yıl ise 3 milyar real (yaklaşık 484 milyon dolar) yatırım yaparak Brezilya’da elektrikli araç üretim tesisi kurma niyetini açıklamıştı.

Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Çinli üreticilerin yurtdışı operasyonları daha sıkı denetlenmeli mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz!

Exit mobile version